Home > Informatieve berichten > Varkensgriepuitbraak in 2009

Varkensgriepuitbraak in 2009


De uitbraak van varkensgriep in 2009 is een griep-epidemie van een nieuwe stam is van het H1N1-varkensgriepvirus, die zijn oorsprong heeft in Mexico in maart 2009. Er wordt om verschillende redenen ook wel gesproken over de Mexicaanse griep. In Mexico is inmiddels van zeven mensen bevestigd dat zij aan deze infectie zijn overleden en in de Verenigde Staten is er één sterfgeval bevestigd. In Mexico wordt van nog eens circa 150 sterfgevallen vermoed dat zij aan deze ziekte zijn overleden. Wereldwijd wordt bij meer dan 3300 mensen dezelfde infectie vermoed, al gaat het in veel gevallen om milde vormen van het virus. Precieze cijfers over de sterftekans aan deze griep zijn niet bekend omdat de infectie bij veel patiënten onschuldig of in elk geval niet sterker dan een “normale” griep verloopt.

De griep werd in maart gesignaleerd in Mexico, maar kwam pas op 25 april algemeen in de media toen het virus opdook op meerdere plaatsen in Mexico en de volgende dagen ook werd gevonden in de Noord Amerikaanse landen Verenigde Staten, Canada. Het virus werd binnen een week ook geconstateerd op het Europese werelddeel: in Spanje, Schotland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland werden gevallen geconstateerd. Ook in Nieuw-Zeeland, Peru, Costa Rica en Israël zijn gevallen bevestigd. Het virus werd vooral aangetroffen bij mensen die kort tevoren waren teruggekeerd uit Mexico.

Inmiddels hebben China, Rusland, Servië, Indonesië, Suriname en Ecuador de grenzen gedeeltelijk of helemaal gesloten voor varkensvlees. Dit virustype is echter, anders dan de naam suggereert, nooit aangetroffen bij varkens en is het onwaarschijnlijk dat de verspreiding van het virus via varkensvlees mogelijk is. Bij verhitting boven 70 graden wordt het virus sowieso vernietigd.

Categorieën:Informatieve berichten
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: